A Napraforgó Bölcsőde 1971. aug. 20-án nyitotta meg kapuit, mint a megye vezető bölcsődéje. 1987. január 1-jén megalakult az Egyesített Bölcsődei Intézmény, melynek módszertani, továbbképző feladatait a Módszertani (Napraforgó) Bölcsőde látta el Szombathely városában, és az egész megye területén. 2003. szeptember 15-én a Bölcsőde elnyerte a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde kinevezést. Napjainkban Napraforgó Bölcsőde néven 78 férőhellyel biztosítja a 3 év alatti gyermekek ellátását.
Az épületen belül található:
– 6 világos, nagyméretű csoportszoba (mindegyik 40 m²) a hozzájuk tartozó kiszolgáló        helyiségekkel, átadó-öltöző és fürdőszobák pelenkázó résszel.
– Téli időkben használatos só-szoba    – Teakonyha
– Jól felszerelt főzőkonyha (szükség szerint diétás étkeztetést is tudunk biztosítani (pl. tej, tojás allergia)
– 3 külső terasz
– Előadóterem- szakmai könyvtár
– Irodák
– Szociális helyiségek
– Központi raktár
Az épület kívülről egy kétszintes, lapos tetejű, tágas udvarral körülvett kis fészek, melyet lakóházak ölelnek körül.
Nyitvatartási idő: Hétfőtől-péntekig 6.00-tól 18.00-ig.
A Bölcsőde 6 csoportja 3 nagyobb egységet ölel fel- csecsemő, tipegő, nagycsoport- ahol minden egységben 4 kisgyermeknevelő dolgozik.
A csoportok neveikben is elkülönülnek egymástól:
Fülesmackó-Méhecske, Micimackó-Ficánka, Napocska-Katica csoport.
Beszoktatás:
Édesanyával vagy Édesapával, (Nagyszülővel) közösen fedezheti fel a leendő bölcsődés kisgyermek új környezetét. Azon fáradozunk, hogy a beszoktatási időszak (kb. 2 hét) kis lépésekben, fokozatosan a gyermek egyéniségéhez, igényeihez igazodva történjen, melynek időtartamát a gyermek szabja meg.
A beszoktatási időszakban a gyermeknek sok időre és figyelmességre van szüksége. Szülők és gondozónők közösen türelemmel és megértéssel megkönnyíthetik ezt az időszakot.

Szakmai programunkról:
Bölcsődénkben felvállaltuk a hagyományőrző nevelés megvalósítását. Kicsit megpróbálunk elébe állni a pusztulásnak és a végtelennek tűnő hagyománykincseinkből annyit adunk gyermekeinknek, amennyit azok életkoruk szerint befogadni képesek. Úgy véljük a kisgyermekkor alkalmas arra, hogy elkezdjük megismertetni a gyermekeket a népszokásokkal.  Ennek jegyében zajlanak minden évben ünnepeink, rendezvényeink is:
Vízkereszt utáni „Rongyos bál”, Farsangi vigasság, Húsvéti népszokások felelevenítése, Szent György napi vásár, Gyermeknap, Környezetvédelmi „bogaras” nap, Népmesék napja, Őszi „Tökfilkó” nap, Márton napi vásár, Adventi készülődés, Mikulás.
Gyakorló terephely:
Bölcsődénk a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjának gyakorlóterepe.  A Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA képzés, valamint a felsőfokú szakképzés hallgatói rendszeresen vesznek részt szakmai gyakorlaton intézményünkben. A hallgatókat saját tereptanár/kisgyermeknevelők segítik.

Költségek:
Étkezés:Bölcsődénkben étkezési és személyi térítési díjat kell fizetni.(étkezés 364 ft+Áfa ,személyi térítési díj, nettó jövedelem alapján)

Térítésmentes azon családoknak, akik Rendszeres Gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.

Az étkezési díjat nem kell fizetnie azoknak, akik három vagy több eltartott gyermeket nevelnek, vagy tartósbetegség igazolása esetén.

Ezen felül a bölcsődei ellátásért személyi térítési díjat is kell fizetni. Erről részletesen az új felvételi szabályzatában olvashatnak.
Szolgáltatásaink:
    – Babamuzsika (szülői igény szerint, évszakonként 10 alkalommal, „tücsökzenész” közreműködésével, térítési díj ellenében)
– Németes Játékok (délelőttönként játékidőben, 2 és fél -3 éves gyermekeknek, pedagógus/kisgyermeknevelő vezetésével, térítési díj ellenében)
– Sószoba használat (heti két alkalommal, minden gyermek számára, felső légúti megbetegedések megelőzésére, ingyenes)2007-ben jött létre az „Egyesített Bölcsődei Intézmény Gyermekeiért Egyesület”, melyen keresztül lehetőség van az adományok vagy a címkézett adó felajánlására.

Napraforgó Bölcsőde számlaszám:
12094507-00147452-00100002

Adakozásukat tisztelettel fogadjuk és köszönjük!

Péter Anita intézményvezető helyettes

 

Pósfainé Sebestyén Bianka intézményvezető